Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 août 2018 2 28 /08 /août /2018 10:53

Merhaba, ben Sainte Pulchérie Fransız Lisesi öğrencilerinden Baran 9. Sınıf sonunda yapılması zorunlu olan yaz stajı (stage d’été) için okulumuzun kütüphanesini seçtim. Ve şu anda okumakta olduğunuz yazı da kütüphane stajımın bir parçası. Bu yazının ne olduğunu soranlar için kısaca şöyle açıklayayım: içimizdeki geleceğin filozoflarına bir yerden başlamaları için hazırladığım kitap seçmesi ve bu kitapların bir kısmı hakkındaki yorumlarım. Kitap eleştirilerimi olabildiğince kısa ve öz tuttum çünkü hiçbirinizin bu sonu gelmeyen felsefe dünyasından henüz başlamışken soğumasını istemiyorum :) Burada size ünlü filozofların bir paragrafının anlaşılması için her cümlenin en az üç defa okunması gereken ağır klasiklerinden ziyade, bu filozofları, hayatlarını ve görüşlerini bizim anlayabileceğimiz seviyede açıklayan kitaplara daha çok yer verdim.

Kitaplara geçmeden önce felsefenin nereden ortaya çıktığını ve bizim de kendimizi nasıl burada bulduğumuzu sormak istiyorum. İlk sorunun cevabıyla ilgili Quora’da açıklayıcı bir yazı buldum. (eğer İngilizce seviyeniz yeterli değilse benimle kontağa geçebilirsiniz.) İkinci soruya gelirsek, benim cevabım  çok kısa ama içimdeki merak duygusu olacak :)

Ayrıca tüm kitapların linklerini de koyacağım, bu şekilde okumak isterseniz kitabın ödünç alınıp alınmadığını görebilirsiniz.

Felsefeye Başlayanlar için: Felsefe 101  (Kitap Seçmesi)

Gençler için Batı Felsefesi - Luc Ferry


Bu kitap adından da anlaşılacağı üzere bize hitap ediyor. Her ne kadar diğer felsefe tarihi kitapları sıkıcıysa da -yazar da bunu anlamış olacak-, bu kitap bize konuşur şekilde yazılmış. Salt bilgi içermediği için de ansiklopedi okuyormuş gibi hissetmiyorsunuz. Aksine şaşırtıcı bir şekilde akıcı bir eser olduğunu söyleyebilirim. Yazarın anlaşılır ifadesiyle beraber batı felsefesi içinde bir gezi yapmak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle öneririm :) Ayrıca bu kitap gibi birçok yazar ve eserini anlatan kitapları çok sevmemin sebeplerinden biri de bu şekilde teker teker kitap arkalarını okuyup da beni sıkmadan sevdiğim şeyi yapmaktan soğutmadan ilgimi çekebilecek yazar ve eser bulabiliyor olmam.

Felsefeye Başlayanlar için: Felsefe 101  (Kitap Seçmesi)

Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer… - Thomas Cathcart & Daniel Klein

 

    Bu kitabı felsefeyle ilgilenmiyorsanız bile okumalısınız. Zaten bir kere başladınız mı yarım bırakma gibi bir ihtimaliniz yok. İçinde olay örgüsü yok ancak kitabın yazarlarının deyimiyle “beyni gıdıklayan” iki unsur bir arada bulunuyor, bunlar: felsefe ve mizah. Felsefi kuramları önce anlaşılır bir dille açıklayıp ardından da fıkra ve esprilerle pekiştiriyor. Kendisini çok gecikmeden okumanızı tavsiye ederim. Çünkü felsefi kuramları güldürerek anlamanızı sağlayacak tek kaynak bu olabilir :)

Not: aynı yazarların buna benzer kitapları olduğunu öğrendim, ilgisini çeken olursa linkleri burada;

Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu…

Aristoteles İle Bir Karıncayiyen Washington’a Gider…

Felsefeye Başlayanlar için: Felsefe 101  (Kitap Seçmesi)

Felsefenin Kısa Tarihi - Nigel Warburton

 

Bu kitap da adından kolayca anlaşılabilir. Kendisi felsefe tarihini kısaca bizlere sunuyor. Büyük puntosu ve çok kalın olmayışına aldanmayın, sizi Sokrates ve Platon ile başlayıp Peter Singer’da sona erecek bir zaman tüneline sokuyor. Ama elbetteki detaylara girmeden, her şeyi özetleyerek bu işi hallediyor. Bu kitabı kendinize bir tür rehber olarak kullanmanızı tavsiye ederim, içinden ilginizi çeken yazarları seçip okumak istediğiniz eserleri belirlemenize çok yardımcı olacaktır.

Felsefeye Başlayanlar için: Felsefe 101  (Kitap Seçmesi)

Denemeler - Montaigne

 

Bu seçmeye bir tane klasik koymasaydım olmazdı :) Kendisini Mme İdil sayesinde keşfetmiş olduğum bu derlemenin en enteresan tarafı, 16. YY’da yazılmasına karşın -yazarı çağının çok ötesinde olduğu için herhalde- ulaşılan sonuçlar günümüzde de kabul ediliyor. İçerisinde maddi-manevi değerler dahil neredeyse her konuya değindiği denemelerden oluşan bu eseri de klasiklere başlamak isteyenler için tavsiye ederim.

Felsefeye Başlayanlar için: Felsefe 101  (Kitap Seçmesi)

    90 Dakikada Felsefe Serisi - Paul Strathern

 

    Aslında bu bir kitap değil, kendisi bir kitap serisi ama yine de eklemek istedim. Sabahleyin ya da okul dönüşü yolda dahi okuyabileceğiniz kısalıkta kitaplardan oluşan bu seri benim çok hoşuma gitti. Ben henüz “90 Dakikada Aristoteles”i okusam da devamını kesinlikle getireceğim. Kitaplar iki bölümden oluşuyor; ilki filozofun hayatının anlatıldığı bölüm, ikincisi ise benim ilgimi en çok çekeni, “Küçük … Alıntılar Hazinesi”. Bu bölümde filozofun en meşhur eserlerinden her biri birkaç sayfayı geçmeyen alıntılar bulunuyor. Seçilen alıntılar eserler hakkında genel bir fikir edinmemizi sağlıyor, dolayısıyla filozofun görüşlerini de daha iyi kavrıyoruz.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Le Grignotte Livres

  • : Le blog de Grignotte-livres
  • : Ancien blog de la médiathèque du Lycée Sainte Pulchérie.
  • Contact

Recherche

Les Grignottes Liens